FORMACIÓ I RECERCA
Després de més de 10 anys treballant amb i per a les persones, la preocupació de Basket Beat per a la formació passa per haver pres consciència de la complexitat que implica acompanyar als col·lectius amb qui treballem.
El que tenim entre mans pot ser un joc i cal posar atenció i desenmascarar el que desprenen els nostres cossos, llenguatge i accions. Totes sabem els discursos i utilitzem noves metodologies però sovint les nostres pràctiques són tradicionals, poc coherents i promouen allò previsible, la repetició o l’opressió. És un tòpic, però el canvi ha de començar per a nosaltres mateixes. Us convidem a revisar el nostre rol com a educadores!
La nostra experiència i formació gira entorn el sector de les arts comunitàries (l’ús social i comunitari de les arts), l’acompanyament socioeducatiu, el treball grupal, el rol del professional i totes aquelles referències teòriques que provenen de l’educació social, de la musicoteràpia, les teories sistèmiques, les pedagogies crítiques i feministes i les pràctiques decolonials, així com de la antipedagogia. A més, per altra banda, oferim una formació específica en diferents estats de consciència i metacognició.
Destaquem la participació a formacions com el Teler de Música, Apropa Cultura, A Tempo i a congressos com les “IV Jornades d’Inclusió Social i l’Educació en les Arts Escèniques” a Madrid (2011); el “VI Congrés Estatal d’Educació Social” a València (2012); el “XIX Seminari Llatinoamericà d’Educació Musical” a Montevideo (2013); l’”ISME World Conference on Music Education” a Porto Alegre, l’“International Community Arts Festival” a Rotterdam (2014 i 2015), el Congrés Internacional XXIX Seminari Interuniversitari de Pedagogia Social a Girona (2016), el “Mexe Arte e Comunidades” (2017 i 2019), la “International Conference Jailbreak – Music inclusion in Prision” a Eichstätt-Ingolstadt (2019); o el 30th FIEP World Congress “Sport, Phisical Education and Performing arts as a tool of social transformation” a Barcelona (2019).
“Basket Beat genera situacions que et fan posar en evidència a tu mateix i davant dels altres. […] Amb una sessióde Basket Beat pots veure de quin peu calça cadascú: el submís, el descarat, el malcarat, el tímid que vol amagar-se, els irrespectuosos… I és que al «laboratori» es posen en relleu totes aquestes individualitats […] mesclades amb tot un amalgama d’impulsivitats i emocions que no són fàcils de reconduir. Allò més interessant és que la solució no està en mans del professor que dinamitza, estàen mans del grup”.
Violant Olivares, directora del projecte artístic de l’escola de primària Pepa Colomer
–
“M’agrada que després de deu anys d’estar en el mateix lloc, pugui venir un professional a regirar-te “casa teva” i repensar plegats el què i el com d’allò que fas.”